Referenties

"Ik ken René vanuit Zwitserland waar hij verantwoordelijk was voor het begeleiden van alle wandel- en huttentochten. Een aantal jaren achtereen heb ik beleefd hoe hij steeds weer jonge en oude mensen weet te motiveren en hen door zijn positieve benadering en gesprekken op het juiste moment energie en kracht geeft om toch weer verder te gaan. Ook tijdens moeilijke momenten weet hij het overzicht en de rust te behouden. Dit schept vertrouwen wat mensen tot hogere prestaties brengt waarop ze achteraf zeer trots zijn. Ook heb ik in een kleine groep 2 Flourish Days meegemaakt die mij meer inzicht in mijn dagelijks leven geboden hebben. De opdrachten laten je nadenken over waar je op dit moment in je leven staat en waar je met jouw ideeën en wensen naar toe wilt. Ook wordt er gekeken naar welke mensen en dingen je energie geven of juist kosten en wat je eigen  bijdrage daarin is. Het waren workshops met een zeer warme en positieve energie die me veel kracht en nieuwe ideeën opleverden."

Manuela Pratzka, kleuterjuf op vrije school en deelneemster aan workshops 'Floreren op je werk'

“Als coach streef ik ernaar om het zelfbewustzijn per speler te maximaliseren. Mijn stokpaardje: concentreer je op je werk, elke dag weer. Op deze manier ontwikkelt elke individuele speler zich het beste. Een (jonge) speler werkt zodoende vanuit vertrouwen waardoor hij in staat is allerlei afleiders of angsten los te laten. Een voorbeeld hiervan was Excelsior dat vorig seizoen matige resultaten haalde in uitwedstrijden. Samen met collega Rens ter Weijde heeft René het team bewuster gemaakt van de eigen krachten, de invloed van onbewuste gedachtes en handvatten aangereikt om de eigen prestaties positief te beïnvloeden.Verder heeft René me geholpen om de belastbaarheid en inzetbaarheid van mijn spelers te monitoren. Hierdoor was ik dagelijks goed in staat een op maat gemaakt programma aan elke speler aan te bieden.”

Alex Pastoor
Hoofdtrainer SBV Excelsior 2009-2011
Huidige Hoofdtrainer Sparta Rotterdam 

"Het is mij inmiddels duidelijk dat het mentale aspect van presteren veruit de belangrijkste factor is tussen wel en niet succesvol zijn in de top. Waar vroeger nog simpelweg geconcludeerd werd: 'die heeft geen mentaliteit', wordt er tegenwoordig steeds meer gevraagd naar het specifiek maken van het mentale aspect. Waar hebben we het nu eigenlijk over? Gaat het dan over motivatie of zelf-regulatie, concentratie, doelen stellen, life style of simpelweg doorzetten? Maar ook het boven water krijgen van achterliggende opvattingen (mentale modellen) en denkbeelden waardoor iemand blokkeert zijn tegenwoordig prominent onderdeel zijn van het coachen, voor zowel het individu als een team. Het is zomaar een greep uit de mentale vaardigheden die tegenwoordig de ronde doen om duidelijk te krijgen waar iemand zich in zou kunnen ontwikkelen.

Dankbaar ben ik voor de feedback die ik van René heb gekregen, waardoor ik mijn manier van coachen tegen het licht heb kunnen houden. Dit heeft een duidelijke bijdrage geleverd aan mijn effectiviteit van beïnvloeden en coachen van zowel het individu als het team."

Robert Molenaar
Seizoen 2011/2012: Trainer/coach Onder 19 AZ Alkmaar
Huidige Hoofdtrainer Volendam

“René Berden heeft voor Voetbalschool De Jong Academy een uitstekende presentatie gegeven aangaande mentale begeleiding voor individuele (jeugdvoetballers). Voor onze Masterclass van de voetbalschool heeft René uitstekend uitgelegd dat bij jeugdvoetbal niet alleen het technische gedeelte komt kijken.

Voetbalschool De Jong Academy hanteert de componenten : Fysiek, Techniek, Tactiek en Mentaal. In het hedendaagse voetbal neemt mentale begeleiding een steeds belangrijkere positie in en clubs spelen daar steeds meer op in. Ook wij als voetbalschool De Jong Academy willen met de moderne ontwikkelingen van de voetballerij mee en de presentatie van René Berden heeft ons enorm overtuigd van de ontwikkeling van mentale begeleiding. Wij zullen in de toekomst meer gebruik maken van René’s kwaliteiten”.

Marco de Jong eigenaar van Voetbalschool De Jong Academy

“In aanloop naar de Paralympische Spelen in Londen wilde ik dat elk detail klopte, ik wilde alles aangepakt hebben
wat ik kon doen om optimaal te presteren. Fysiek lukte dat heel goed, maar mentale training vond ik erg moeilijk.
Wat kan ik met mentale training, hoe kan ik het trainen en wat kan het mij brengen? Ik ben een tijd met iemand bezig
geweest maar dit klikte niet echt. Ik kwam in contact met Thomas Waanders en René Berden en vertelde hun wat ik
voor ogen had, al kon ik dat niet heel goed uitleggen. Mijn gevoel zei dat ik er heel veel aan had maar ik wist niet hoe
ik het moest aanpakken. René en Thomas gaven me die handvatten, twee rustige jongens waar ik direct al goed mee
kon samenwerken. Ze gaven me wat opdrachten, soms had ik moeite om deze opdrachten helemaal te maken maar
dan kon ik ze altijd bellen en hielpen ze me goed op weg. We hebben maar een korte tijd samengewerkt omdat De Spelen
voor de deur stonden, maar toch heb ik er veel aan gehad. Zo kreeg ik het geloof in mezelf, kon me in m`n hoofd rustig
krijgen tijdens trainingen en durfde hardop te zeggen dat ik maar één doel had in Londen, een gouden medaille.
Wegens pech in de finale is me dit niet gelukt, maar mentaal was ik zeker in orde! Voor mij is het nu een periode
van rust in de sport, maar in de toekomst ga ik deze mannen zeker vragen mij verder te helpen! ”

Jetze Plat, Handbiker (4e op de wegwedstrijd Paralympische Spelen 2012 in Londen)

Copyright 2016 RRené - Zwijsenstraat 2, 5062 CW Oisterwijk - +31(0)630392755 - info@rrene.nl - www.rrene.nl

Top